Belgesel fotoğrafçılar, yakın çevrelerine, yaşadıkları topluma ve çağa tanık olmaya çalışırlar. Fotoğraflarında gösterdikleri, aynı zamanda onların hayata bakışıdır. Belgeselcilerin çokça kullandıkları yöntem foto röportajdır. Foto röportaj çalışmasında fotoğrafçılar ele aldıkları hikayeyi bir dizi fotoğrafla anlatırken artistik düzeyi gözetir, yaratıcı uygulamalara başvururlar.
İstanbul, tarihi boyunca bir ulaşım merkezi olarak öne çıkmış; denizden karaya, raydan hava yoluna kadar çok çeşitli ulaşım yöntemlerini barındıran bir şehir olmuştur. Şehir hayatının bu temel dinamiğini belgelemek ve günümüzün ulaşım gerçeklerini gözler önüne sermek amacıyla düzenlenecek bu atölye, katılımcılara hem teorik bilgi hem de pratik deneyim sunacak.
Atölye kapsamında, ulaşımın fotoğrafa yansıması, kompozisyon teknikleri ve belgesel fotoğrafa dair temel bilgiler teorik derslerle aktarılacak. Ardından şehirde gerçekleşecek saha çalışmaları ve bireysel fotoğraf projeleriyle katılımcılar, bu eşsiz şehrin ulaşım hikâyesini anlatan kareler çekecekler. Sonunda ise bir sergi, web sayfası, online dergi ve fotoğraf albümü gibi farklı formatlarla projeler sunulacak. İstanbul’un ulaşım mirasını belgelemek isteyen herkesi bu yaratıcı ve çok yönlü projeye davet ediyoruz.
Atölye Tarihleri
09 Ocak 2025 Perşembe günü başlıyor!
09 – 16 ve 23 Ocak 2025 Perşembe akşamları 20.00-22.00 arasında 3 teorik oturum yapılacaktır. Teorik derslerle birlikte katılımcılar danışmanımız Cenk GENÇDİŞ ile 2 çekim çalışması da gerçekleştirecekler. Daha sonra katılımcılar seçtikleri alanlarda bireysel çekimlere devam edecekler. Her hafta yapılacak değerlendirme toplantılarıyla fotoğraflar seçilmeye başlanacak. İlerleyen haftalarda Fotoğraf Seçmek, Portfolyo Hazırlamak ve Fotoğraf İşleme başlıklarında da teorik dersler işlenecek. 4 aylık toplam sürenin sonunda projeye özel web sitesi hazırlanacak. Ayrıca online bir fotoğraf albümü de oluşturulacak. Daha sonra katılımcılarla birlikte fotoğraf sergisi ve fotoğraf albümü hazırlıkları da gerçekleştirilecek. Dileyen katılımcılar bireysel fotoğraf gösterileri de hazırlayabilecekler.
Bu programla, İstanbul’un ulaşım hikâyesi sanat ve belge niteliğinde ölümsüzleştirilecek.
Atölye Takvimi
09 Ocak 2025 – 08 Mayıs 2025 arasında toplam 16 teorik oturum…
(3 belgesel fotoğraf – foto röportaj eğitimi, 1 Fotoğraf Seçmek, 1 Portfolyo Hazırlamak, 1 Fotoğraf İşleme oturumu, 10 Fotoğraf Değerlendirme oturumu)
Danışmanla 2 çekim çalışması…
Atölye Programı
1. Oturum
Katılımcı portfolyolarının değerlendirilmesi…
Anlatım dili olarak fotoğraf, göstermek ve anlatmak kavramları, fotoğrafın dilleri ve doğrudan fotoğraf, belgesel fotoğraf ve foto röportaj tanımları, belgesel fotoğrafın farklı disiplinlerle ilişkisi …
2. Oturum
Belgesel proje ve foto röportaj hazırlamanın aşamaları incelenecek.
Konu seçimi, araştırma, ilişkilenme, Çekim Ağacı hazırlamak
Foto Röportajın Elemanları, çekimlerde fotoğrafçının yaklaşımları nasıl olmalıdır?
Bir fotoğraf çalışmasını ortaya çıkaracak yaklaşımlar incelenecek.
Fotoğrafçının çalışma esnasında kuracağı anlatım yolu, çekim açıları ve planları, konuya olan uzaklığı.
3. Oturum
Katılımcıların belirledikleri konuların değerlendirilmesi, Proje Hazırlama Formlarının okunması, konu seçimlerinin yapılması.
4-5-7-9-10-12-13 ve 15. Oturumlar Fotoğraf Değerlendirme Oturumları olarak yapılacak.
6. Oturum Fotoğraf Seçmek teorik dersi, 8. Oturum Fotoğraf İşleme teorik dersi, 11. Oturum Portfolyo Hazırlamak (Gösteri Hazırlamak) teorik dersi, 14. Oturum Katılımcı Gösterileri izlenip değerlendirmesi oturumu, 16. Oturum hazırlanacak web sitesinin kontrolü, sergi ve albüm fotoğraflarının belirlenmesi olarak gerçekleştirilecektir.
Grup olarak yapılacak bu çalışmalara ek olarak katılımcılara bireysel olarak da destek verilecektir.
Fotoğraflarla hikaye anlatmak kelimelerle yazı yazmak gibidir. Bir şey görülür, düşünülür ya da hayal edilir. Sürekliliği olan bir hikaye anlatmak için uygun görüntüler birbiri ardına bir araya getirilir. Bu fotoğraflarla hikaye anlatmaktır ve atölye bununla ilgilidir.
4 aylık bu atölye çalışmasında kullanacağımız yöntem Magnum Photos ve National Geographic fotoğrafçılarının uzun yıllardır deneyimledikleri çalışma yöntemidir…
Atölye Ücreti ve Kayıt
Toplam 4 aylık, 16 oturum ve 2 çekim gezisinden oluşan bu proje çalışmasının atölye ücreti toplam 16.000 TL’dir. Atölye ücreti her ayın ilk oturumdan önce 4.000 TL’lik ödemeler olarak yapılır.
Ücrete teorik eğitim, atölye süresince bireysel danışmanlık, web sitesi hazırlığı, albüm tasarımı, sergi seçimleri, serginin baskı öncesi işlemeleri dahildir. Sergi ve albüm giderleri dahil değildir. Bu çalışmalar yapılırken ortaya çıkan bütçe katılımcılar tarafından paylaşılacaktır.
Atölyeye Kayıt Olmak İçin…
Atölye programına katılmaya karar verdiğinizde cenk@fototrek.com adresine bir mail göndermeniz yeterlidir. Size ödeme bilgilerini ve derse katılım bilgilerini ileteceğiz.
Diğer online fotoğraf eğitimlerimizi burada görebilirsiniz…
VİDEOGREN Youtube kanalımıza abone olarak canlı yayınlarımızı izleyebilirsiniz.